Isabel-Clara Simó

El 1983 Isabel-Clara Simó publica Júlia, una novel·la traduïda al castellà i a l'anglés que no ha deixat de reeditar-se.
Si l'has triada com a lectura pots compartir ací els teus comentaris amb la resta de companys.
Ací van alguns suggeriments:

a. Júlia té una relació especial amb el seu pare, de qui el narrador fa una descripció molt rica en el capítol II; a partir d'uns trets físics determinats ens diu moltes altres coses... Quina idea t'has fet d'aquest personatge?

b. Quina relació tenen Rafelet i Júlia, quin tipus d'amor diries que representa?

c. El record que té Júlia del seu pare és confús i fragmentari, per què? Penses que és el funcionament habitual de la memòria: involuntària, capritxosa?

d. Com t'expliques la decisió que pren la protagonista en el capítol III?

e. Què opines sobres aquestes paraules de Júlia: «Era com ser una amistançada legal. És clar que, en el fons, no són això totes les dones casades? [...] Si l'home es diu Rafelet, misèria per sempre; si es diu Josep Romeu, olla plena a taula»

f. En el capítol IX, Lluís Monllor i Júlia parlen; cadascú exposa la seua idea de llibertat i la seua manera d'entendre el conflicte entre la classe obrera i la classe dirigent (política, religiosa...). Comenta les seues postures. Quines conclusions en podem traure?

g. Quina importància tenen aquests mots (cap. IX) ? «Júlia [...] es va jurar que, en un any, hauria llegit tot el que una dona de posició pot haver llegit. I més encara. Perquè no en tenia prou a saber fer servir la forqueta. A ella li tocava ser una gran dama»

h. Hi ha una frase semblant  pronunciada per diferents personatges que la protagonista entén i reinterpreta en diferents moments de la novel·la: "Tu ets la vida" i "Tu ets la meua vida". Què significa?

i. Per què diu Júlia, en el darrer capítol de la novel·la: «Jo crec que sóc un home»? Què està dient realment?

j. I, en relació amb la festa del Moros i Cristinas d'Alcoi, a què es refereix quan diu: «Tan anarquistes, i a l'hora de la veritat es queden tots ben arrenglerats a la vorera per veure els amos disfressats de perot desfilar Sant Nicolau avall»

k. Arribats al final de la novel·la, com definiries la personalitat de la protagonista? i com definiries la seua relació amb els homes que han marcat, en diferent mesura, la seua vida: Pepet, Rafelet, Josep Romeu, Lluís Monllor