dilluns, 5 de maig de 2014

Quim Monzó i Ventura Pons

Al gener de 2011 el director de cinema català Ventura Pons estrenava la pel·lícula Mil cretins (2010), basada en les narracions de Quim Monzó. Reincidia així en una relació (professional i personal) que s'havia iniciat anys abans. El 1995, adaptava amb gran èxit un altre dels millors reculls de l'escriptor: El perquè de tot plegat. 

Al llarg de la seua dilatada carrera, Pons ha dut al cinema l'obra de diferents escriptors catalans: novel·les (Amor idiota; La vida abismal), textos teatrals (Carícies) i reculls de contes (Animals ferits). L'adaptació d'aquest gènere, però, sempre ha significat un repte per a ell, segons explica a propòsit de Mil cretins:

"Estructurar, donar continuïtat i tenir un discurs coherent, des del punt de vista cinematogràfic, utilitzant diversos contes no és fàcil, però a mi, precisament, m’agraden les coses difícils. I ara que reincideixo en el salt de circ ho faig amb la xarxa de seguretat que suposa el meravellós èxit internacional que vaig tenir amb el meu primer Quim. Èxit que ens guanyàrem a pols ja que ningú creia en la pel·lícula però com que, amb el treball i les idees, sóc molt tossut, vaig lluitar i a la vista hi han els resultats. Amb el temps he anat descobrint el gran plaer que em produeix jugar amb estructures distintes i embarcar-me en construccions narratives diferents de les convencionals. És una mica la marca de la casa.
Mil cretins va de tot això, de les històries del Quim, del meu plaer per la cosa nova i de la confiança que tinc en què el públic ho voldrà compartir amb nosaltres." 

Et deixem amb el tràiler de Mil cretins i amb les impressions de Ventura Pons i Quim Monzó sobre la pel·lícula (no te la pots perdre!):