dilluns, 22 de febrer del 2016

Amb uns altres ulls

Algunes obres essencials per a entendre el desenvolupament de la crítica feministsa del segle XX i que es plantegen la relació entre dona i literatura són:
A Room of One's Own (1929), de Virginia Woolf i
El segon sexe (1949), de Simone de Beauvoir.
 









Si tens interés per conéixer millor l'obra i les aportacions d'aquestes autores et recomane que visites la pàgina del PEN català que proporciona informació sobre VirginiaWoolf i també el material didàctic sobre l'exposició "Simone de Beauvoir, feminista i escriptora".  

El pensament d'aquests escriptores exercí una gran influència a casa nostra, entre altres, en autores com M. Aurèlia Campmany, Montserrat Roig, Montserrat Albelló, Marta Pessarrodona... Vegeu alguns dels títols d'aquesta poeta, traductora i assagista: hi ha res que vos cride l'atenció?

Biografies
Montserrat Roig : un retrat. Barcelona: Institut Català de la Dona, 1994
Maria Aurèlia Capmany: un retrat, 1996
Frederica Montseny: un retrat, 1998
Mercè Rodoreda: un retrat, 2002
Caterina Albert: un retrat, 2004
Mercè Rodoreda i el seu temps, 2005
Donasses: Protagonistes de la Catalunya moderna, 2006

Estudis

Escriptores: de Caterina Albert als nostres dies, 2005
L'exili violeta: Escriptores i artistes catalanes exiliades el 1939. Barcelona: Meteora, 2010

Traduccions (entre altres)
Susan Sontag, Doris Lessing, Gertrude Stein, Virginia Woolf, Marguerite Duras, Simone de Beauvoir...


Altres autores i filòsofes que han continuat reflexionant sobre el concepte de gènere i especialistes en crítica de gènere són, entre altres Judith Butler o a casa nostra Marta Segarra, Marina Garcés, etc.




Si hi teniu interés vos recomane el cicle de conferències sobre l'obra de Butler que l'Institut d'Humanitats de Barcelona va organitzar durant el curs 2017/18 al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. O també el capítol que li va dedicar la sèrie Merlí, de TV3.



Niki de Saint Phalle


L'escultora, pintora i cineatra Niki de Saint Phalle va crear una sèrie d'escultures sobre la dona als anys 60 que va titular "Nanas". Ací en tens unes quantes? Què et suggereixen?